lekkage opsporen in huis
lekkage opsporen in huis

Lekkage opsporen in huis zelf lokaliseren en repareren

Is er sprake van een waterlek in huis? Dan is het van essentieel belang om zo snel te handelen, want hoe groter een lekkage, hoe groter de kans op waterschade in de ruimtes onder en naast uw badkamer. Wij vertellen je stap voor stap hoe je zelf een lekkage in de badkamer kunt opsporen én zelfs repareren.

 

 

lekkage opsporen in huis en repareren

De oorzaak van de lekkage in de badkamer opsporen

De badkamer is een ruimte waar veel waterleidingen en afvoeren samenkomen. Denk aan de douchebaksifon, het badafvoer, het toilet en de wastafels. Aangezien de badkamer een plek is waar veel water wordt gebruikt, kan een lekkage voorkomen. Wij vertellen u hoe zelf de oorzaak van de lekkage kunt opsporen:

 

  1. Lekkage opsporen kraan en de rozetten van de kraan

Verwijder de rozetten van de badkraan, douchekraan of wastafelkraan. Bekijk of de kit achter de rozetten nog goed is, zodat er geen water via de opening tussen de muur en het tegelwerk kan komen. Is het niet goed gekit? Of vertoont de kit scheurtjes/openingen? Verwijder de oude kitlaag dan en breng nieuwe kit aan. 

 

  1. Lekkage opsporen tegelwerk controleren 

Zoek naar eventuele haarscheuren of afbrokkelende stukjes in het tegelwerk. Vind je dit niet? Tik dan met een schroevendraaier om losse, holle tegels te vinden. Een holle tegel is vaak het gevolg van een lekkage. Dit gebeurd omdat er vocht tussen de tegel en badkamer muur komt. 

 

  1. Lekkage opsporen voegwerk van wand- en vloertegels

Controleer het voegwerk van de wand- en vloertegels met behulp van een schilmesje om te beoordelen of dit nog goed is. Loszittend of ontbrekend voegwerk kan vocht doorlaten en de lekkage in de badkamer veroorzaken. Kun je met een schilmesje tussen de tegel en het voegwerk komen? Dan heb je de oorzaak gevonden. 

 

  1. Lekkage opsporen kitnaad

Controleer de kitranden ook met behulp van een schilmesje. Kun je met een mesje tussen de kitnaad en een badkamer tegel komen? Dan houdt de kitnaad het vocht niet meer tegen en ontstaat er hoogstwaarschijnlijk een lekkage in de badkamer. 

 

  1. Lekkage opsporen doucheput

Beoordeel bij het controleren van de douche altijd de kitnaad rondom het doucheputje. Is deze in orde? Dan kun je ook een lekkage in de afvoer hebben. In de meeste gevallen zit de afvoer in de vloer weggewerkt. Om een eventuele lekkage op te sporen, zonder te hakken en breken, kun je lekdetectie kleurstof aanschaffen. Deze kleurstof stop je in de afvoer. Houd hierna de vochtplekken in de gaten. Wordt er een kleur zichtbaar? Dan veroorzaakt de afvoer de lekkage. 

 

  1. Lekkage opsporen waterleiding

Tot slot is het mogelijk dat de lekkage zich ergens in de waterleiding bevindt. Dit controleer je door het opnemen van de waterstand voor en na het slapen gaan. Is de waterstand

 

lekkage opsporen waterschade in slaapkamer.
Moet er een waterleiding worden gerepareerd of vervangen? Dan moet er veel meer gebeuren. Er moet van alles uit de weg en zelfs uitgebroken worden. En in de meeste gevallen wordt zo’n soort waterleiding lekkage in de badkamer ook vergoed vanuit je opstalverzekering. Schakel hiervoor dus een professional in, in plaats van dat je zelf aan de slag gaat. Vaak keert de verzekering ook niets uit, wanneer je zelf de lekkage in de badkamer gaat rommelen.

Lekkag laten opsporen

Klik hier voor een afspraak om een lekkage te laten opsporen